Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

VALEA MICĂ

O altă aşezare a comunei este Valea Mică. Se află la 5km sud de Boroşneu Mare, în valea pârâului Mic, la poalele de nord a Munţilor Buzăului, între vârfurile Avas şi Csere. Satul s-a populat târziu, în anul 1910 încă nu avea locuitori. În 1992 număra doar 27 de localnici, azi numără 24 de suflete.

Peisajul pitoresc oferă o imagine deosebită atât vara cât şi iarna. Împrejurimile acoperite cu zăpadă sunt favorabile iubitorilor sporturilor de iarnă. Pentru copii reprezintă o adevărată aventură să te dai cu sania pe dealurile din apropiere. Vizitatorii sunt aşteptaţi mereu în satele comunei cu voie bună şi ospitalitate. Localnicii sârguincioşi clădesc pentru generaţiile următoare viitorul sigur.

Cel mai mic aşezământ din judeţ se află într-o vale ce se întinde la vest de Boroşneu Mic. Numărul locuitorilor,care consideră satul ca domiciliul lor permanent,abia trece de douăzeci. Cele mai frecvente nume locale sunt: Berszán, Handra, Nagy, Kövesdi şi Góga. Câteva case au fost  transformate  în case de vacanţă de către orăşeni. În ciuda mărimii sale mici,  localnicii deosebesc partea de sus si partea de jos a satului.

Curiozitatea satului este Cetatea Bursucului. Potrivit legendei, ea şi-a căpătat numele datorită bursucilor, care îşi avea sălaşul în Várhegy (Chinari). După efectuarea săpăturilor arheologice, specialiştii au adus la suprafaţă obiecte ceramice datând din perioada neolitică şi epoca de fier.

(www.covasna.info.ro)

Search

Language