Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

FELDOBOLY

Feldoboly a Bodzai-hegyek lábánál fekszik, Nagyborosnyótól 5 km-re délkeletre. A hajdani Sepsiszék keleti, Orbaiszékkel határos települése, a Feketeügy mentén elhelyezkedõ 15 falu egyike. A település nevével kapcsolatban csak találgatni lehet: Benkõ József szerint a faluban azok a dobosok laktak, akik vész esetén összedobolták a népet. A református település mintegy kétszáz lelket számlál. A templom építésének idejérõl nincsenek pontos adatok, a feltevések szerint középkori eredetû, 1773-ban átépítettek.

 FELDOBOLY-LEGI resize

FELDOBOLYSZOVEG resize

A hagymasisakos harangtoronyt késõbb toldották az épülethez. Két harangot helyeztek el a toronyban, a kisebbik, mûkincs értékû reneszász öntvény, 1693-ban készült, a nagyobbik 1893-ból való. A templom egyedülálló, felbecsülhetetlen értéke, a népies barokk famennyezet, amelyet Szendrei József készített 1768-ban. Az ülõpadok és a nyugati festett karzat mellvédjei 1773-ból, a faragott festett papiszék és az orgonakarzat 1782-bõl, a szószékkorona pedig 1808-ból való. A templom melletti domboldalt milleniumi fenyves borítja.

Az onnan eredõ forrást legenda övezi, a helybeliek szerint akkora szárazság nem tud lenni, hogy az kiapadjon. Alatta húzódik a régi temetõ, amelynek különleges sírkövei hívják fel magukra a figyelmet. Minden kõ egy életrõl mesél, versbe szedve vésték fel az itt nyugvók életét.

A falu központjában Hármas-halom áll, a bécsi döntés évében bevonult magyar honvédek tiszteletére emelték. Feldoboly elsõ iskoláját 1874-ben építették, ma új épületben oktatják a gyerekeket. A lakosság nagyrésze földmûveléssel foglalkozik, a vidék adottságai azonban kedveznek a gyümölcstermesztésnek is, messze földön híres a dobolyi szilvapálinka.

Háromszéken két Doboly nevű település van. A megye többi Alsó- és Felső- vagy Kis- és Nagy- előtaggal megkülönböztetett egynevű településeivel ellentétben Aldoboly és Feldoboly nem két egymással szomszédos falu, hanem előbbi Sepsiszék délnyugati peremén az Olt völgyében, utóbbi a Nagyborosnyót Zágonnal összekötő úttól jobbra, a Telekhegy aljában fekszik. A falu fölé magasodó hegy oldalát borító fenyvest a magyar honfoglalás (896) ezeréves évfordulója alkalmából ültették. Feldoboly kiváló gyümölcstermő helye a megyének.

Református temploma kívülről méreteiben és formáiban egyaránt szerény, de belseje egyedülállóan gazdag, változatos. Az 1768 és 1808 között készült berendezési tárgyak a népies stíluson belül különféle változatokat képviselnek.
Mennyezetét kettős vonalú, egymásba fonódó, kör és hegyes csúcstagokból, hajlított és profilozott fából képzett álstukkó díszíti.
Két refomátus püspököt is adott a falu Erdélynek. Borosnyai Lukács János (1694--1760) 1749-től, Bodola János (1754--1836) 1815-től töltötte be ezt a tisztséget.

(www.kovasznamegyetanacsa.ro)

Search

Language