Get Adobe Flash player

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

RomanianRoHungarianMagyarEnglish (UK)

SVSU - Plan de aparare

SCHENGEN II.

INFO

Facebook Like Box

Nagyborosnyó Kovászna megye egyik jelentős községe, az egykori Sepsiszék területén fekszik. A 121-es megyei út baloldali elágazásánál, a megyeszékhelytől, Sepsiszentgyörgytől 17 km-re található. Közigazgatásilag hozza tartozik még Kisborosnyó, Lécfalva, Cófalva, Feldoboly és Kispatak.

A községközpont az Oltárhegy aljában, a Bodzai-hegyekből lesiető, Borosnyó-patak hordalékkúpján települt, 530-540 méter tengerszint feletti magasságban. A falu neve a bolgár-szláv borosnyó főnévből ered és nyírest jelent. Nevét 1332-ben Buriznoként említik először. Nagyborosnyó az évszázadok során, többször közigazgatási székhelyként működött, vásáros és iparos székhelyként. A 19. század végén a faluban már 35 kisiparos dolgozott. A településen több mint ezerötszázan élnek, a lakosság nagyrésze magyar nezetiségű és református vallású. A református egyház az 1570-es években hodított itt teret. Templomukat 1854-ben kezdték el építeni és 1856-ban szentelték fel. Egyhajós, téglából emelt építmény. Orgonája 1869-ből való, Scheffer Károly orgonakészítő munkája. A szószéki korona 1865-ben készült. Legrégibb harangja 1693-ból való. A római katolikus közösség imaházat tart fenn.

A helyi oktatás kezdetei a 16. századig vezethetők vissza, 1569-ben már tanítója volt a falunak. 1872-ben megalakult a községi iskola, ma I-VIII osztályos tanításban részesülnek itt a gyerekek. Az intézmén épületét nemrég újították fel, kibővítették és korszerűsítették. A népnevelés és a kultúra terjesztésében is jelskedett a falu. 1888-ban Olvasó Egylet és Műkedvelő Társaság alakult, 1891-ben dalárdát szerveztek.

Nagyborosnyón intenzív gazdasági élet zajlott már az elmúlt századokban. 1847-ben négy országos-, és egy heti vásár tartására kapott engedélyt a falu. Híresek voltak pénteki vásárai és baromfi-piacai. Ma főként a mezőgazdaság jelenti az itt élők megélhetését, többen pedig a közeli megyeszékhelyen keresnek munkalehetőséget. A különböző szolgáltatásokat a kereskedelmi egységek biztosítják. Néhányan úgynevezett cigánytégla készítésével egészítik ki jövedelmüket.

A gazdasági fejlődésben irányadó a község vezetősége. Önkormányzata és polgármestere különböző programokkal, beruházásokkal igyekszik helyreállítani az infrastruktúrát, valamint jobb feltételeket próbál biztosítani egy élhetőbb falukép kialakításához. Nagyborosnyó csodálatos környezetét ritka és védett növények színesítik, a gyönyörű táj ideális pihenésre, kiránduláshoz.

Nagyborosnyó Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgytől 17 km-re keletre, a Borosnyó-patak hordalékkúpján fekszik. Neve a bolgárszláv borosnyo ( nyírjes) fonévbol ered. 1332-ben Burizno néven említik eloször. A Kovászna-patak Borosnyó felöli teraszán 2.- 3. századi római castrum állott. A Kispatak völgyében Borzvára területén rézkori, dák és középkori telepek voltak. Középkori templomát a 18. században bontották le, helyette 1762 és 1791 között épült temploma.

Régen a Horváth, a Kónya és a Barta családnak volt itt udvarháza, ezeket azonban már lebontották. 1847-tol vásártartási jogot kapott, híres hetivásárai voltak. Az Oltárhegyen állt a középkori Székelynéz nevu ortorony, melyet 1353-ban Nagy Lajos király bonttatott le. 1562-ben, amikor a János Zsigmond elleni székely lázadást leverték két vár építését rendelték el, melyek közül az egyik itt épült fel. 1599-ben Mihály vajda betörésekor a székelyek lerombolták a gyulölt várat, de 1600-ban az erdélyi rendek ismét felépítését rendelték el azonban nem épült újjá. Köveit más építkezésekhez használták fel. 1880-ban a falunak 1345 lakosa volt. 1910-ben 1544, túlnyomórészt magyar lakosa volt. A trianoni békeszerzodésig Háromszék vármegye Sepsi járásához tartozott. 1992-ben 1442 lakosából 1301 magyar, 106 cigány és 35 román volt.