Get Adobe Flash player

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

RomanianRoHungarianMagyarEnglish (UK)

SVSU - Plan de aparare

SCHENGEN II.

INFO

Facebook Like Box

Csak dolgozni kell, sokat

Ilie Nicolae pártpolitikáról, községvezetésről 

image
Ilie Nicolae: nyitott vagyok az együttműködésre, ha az a község fejlődését szolgálja
 
Nagyborosnyó községben Ilie Nicolae az ALDE színeiben nyerte meg a helyhatósági választást, és egy olyan testület élén áll Kanyó Antal RMDSZ-es alpolgármesterrel, amiből 7 RMDSZ, 6 pedig az ALDE színeiben van jelen. A továbbiakban az elöljárót kérdeztük a győzelmének okáról, a két párt közti együttműködésről, illetve a terveiről.

– Mi késztette arra, hogy induljon a helyhatósági választáson?

– Elsősorban az, hogy nagyon jól ismerem a községet és annak problémáit. 58 éves vagyok, és a 80-as években kerültem Nagyborosnyóra rendőrnek. Akkor még a polgármesteri hivatal földszintjén volt az őrsünk, és magam se gondoltam, hogy nyugdíjazásom után, ugyanebben az épületben, de az emeleten (a polgármesteri irodában) fogok dolgozni. Feldobolyban építettem házat, három fiam van, mindegyikük magyar nőt vett feleségül. Aztán amikor 2013-ban nyugdíjba mentem, láttam, hogy szükség van a változásra Nagyborosnyón, és úgy döntöttem, teszek egy próbát.

– Ön szerint mi volt az oka, hogy egy többségében magyarlakta községben román emberként, román párt színeiben megnyerte a választást?

– Kampányban rengeteg emberrel beszéltem, és mindenkinek más-más panasza volt. Volt, aki a község szegénységére, mások a polgármesteri hivatalban levő szervezetlenségre, megint mások a tisztázatlan földügyekre panaszkodtak stb. Mindenki változást akart, és talán ez volt az oka, hogy az emberek egy teljesen újat, vagyis engem választottak.

– A testületben az RMDSZ van többségben, és vannak régi sérelmek is a tanácsosok közt. Hogy látja, ez vezethet civakodáshoz, széthúzáshoz?

– Én ahhoz tartom magam, hogy borítsunk fátylat a múltra. Sem engem, sem az ALDE-t, s az RMDSZ testületet sem azért választották meg a község lakói, hogy egymással vitatkozzunk, hanem azért, hogy dolgozzunk. Én például (s ezt Kanyó Antal is megerősítette – szerk.) együtt tudok dolgozni Kanyó Antal alpolgármesterrel, ő tudja, mi az ő teendője, én tudom, mi az enyém. A testületben is hasonló légkört szeretnék, hogy ne a civakodás, hanem a fejlődés legyen a cél. A pártpolitika egy dolog, a község fejlesztése meg egy másik.

– Hogyan látja, a megyei tanácstól kap-e támogatást? Esetleg az ALDE részéről várható nagyobb odafigyelés?

– Ígéretet kaptunk a megyei tanácstól és Tamás Sándor megyei elnöktől, hogy támogatják a községet. És igen, az ALDE részéről is várható a segítség, mert maga Tăriceanu is gratulált a választáson elért eredményekért. Bizakodó vagyok, és remélem, valóban beállhat Nagyborosnyó a fejlődő községek sorába.

– Mik azok a megvalósítások, amiket sürgősnek tart a községben? 

– Sok minden van, az alapoktól kezdve egészen a nagyobb projektekig. Alapnak számít az is, hogy legyen egy rendszer a polgármesteri hivatalban, hogy az ügyeiket intéző lakók ne járjanak úgy, mint előző években, hogy bejönnek, és 13 órakor már senki sincs itt. A munkáját mindenki végezze el becsületesen. Aztán ott van a víz- és szennyvízhálózat létesítése Nagyborosnyón meg Cófalván, ami még 2012-ben megkezdődött, de a bürokrácia útján még nem jutott odáig, hogy ássanak is. De megemlíteném még a területek tisztázásának fontosságát is, valamint apró teendőket: mezei utak javítása, parkok, zöldövezetek rendbetétele stb.

Nagy Sz. Attila